Perfectionisme is één van mijn waarden als ontwerper. Maar is dit wel altijd een waarde? Is het niet ook mijn valkuil? Door mijn perfectionisme streef ik altijd naar het beste resultaat voor mijn gevoel. Toch staat het mij vaak genoeg in de weg. Want een idee kan niet enkel geschetst worden op papier, het moet een geheel plaatje worden. Hoe ik hiermee om ga en wat ik heb geleerd. Daar wil ik jullie graag meer over vertellen. Ik weet namelijk dat dit een eigenschap is van vele andere grafische designers, die ook met dezelfde problemen dealen.
Doelstelling
Het uit mijn comfortzone stappen door het 'te' perfectionische uit mijn werkwijze als grafische vormgever te zetten.
Wat is perfectionisme nou precies?
Perfectionisme wordt op vele manieren beschreven. Maar allemaal komt het op hetzelfde neer. Zo beschrijft het ene woordenboek het als 'het streven naar een perfecte uitvoering van het werk of een taak', terwijl een ander woordenboek het omschrijft als 'het stellen van (te) hoge eisen aan jezelf of anderen.' Op de laatste omschrijving wil ik even in gaan. Want hier ligt namelijk het inzicht dat ik heb gekregen van mijn eigen perfectionisme. Perfectionisme is een mooie eigenschap, behalve wanneer het te veel in de weg komt te zitten. En hier ligt eigenlijk de lat. Overal waar te voor staat is eigenlijk negatief, behalve tevreden. En dat tevreden gevoel, daar zijn we naar op zoek binnen perfectionisme.
Samenwerken
Het perfectionisme zat mij vooral in de weg als binnen het team taken verdeeld moesten worden. Want taken uit handen geven is een bepaalde manier van vertrouwen. Ik werk zelf alles tot in de puntjes uit. Maar doet een ander teamlid dit ook? Toen we als team binnen een casus allemaal onze ideeën moesten schetsen, kreeg ik al weer een error in mijn hoofd. Schetsen op papier? Is mijn idee dan wel goed overdraagbaar? De schetsen moeten dan wel netjes en zo goed ben ik niet in schetsen. Dat waren twee gedachten die constant door mijn hoofd gingen. Belangrijk is dan dat je dit deelt met jouw teamleden. Vertel waar je mee zit en zij helpen jou er doorheen. Weg met die onzekerheden en met het TE perfectionistisch willen zijn.
Van het perfecte plaatje naar een krabbeltje
Oke, het schetsen van mijn ideeën. Daar zat ik aan de keukentafel. 30 seconde de tijd per idee om het uit te schetsen. En daarnaast had ik mijzelf opgelegd dat dit op papier moest. Geen Ipad, want dan worden de schetsen al snel weer 'perfect'. Hieronder heb ik een aantal schetsen uitgelicht. En je ziet, ze zijn verreweg van perfect. Maar het bracht mijn idee wel over aan de rest van de teamleden. Dus zo zag ik in dat het niet altijd gelijk een geheel conceptplaatje hoeft te zijn. 
Conclusie
Het perfectionisme is een mooie eigenschap, tot het té wordt. Als ontwerper verplicht ik tegenwoordig mijzelf dat het idee op papier in het beginstadium genoeg is. Misschien niet voor de klant, maar wel voor het team waarin ik in werk. Vanuit de schets kunnen we werken naar het perfecte plaatje. Maar eerst testen we of het idee slaagt, want ook dat is belangrijk om als designer uiteindelijk een tevreden gevoel te hebben. Eindconclusie, van alles moeten we niet te veel willen, we moeten werken naar een moment waarop we tevreden mogen zijn. 
Feedback op mijn ontwerpprocessen
- Zoek in je schetsen nog naar wat meer variatie dan alleen pijltjes de relaties (je gedachtengang en ideeën) worden hierin niet altijd helemaal duidelijk en laten veel ruimte voor interpretatie.
-Probeer in de toekomst binnen je schetsen nog meer de inhoud op te zoeken ipv de bevestiging.
-Je hebt een onuitputtelijke energielevel, volhouden!
Mijn geleerde lessen
- Experimenteren brengt verrassingen, denk eens verder dan het eerste idee.
-Ideeën op papier zetten, zorgt voor ruimte in je hoofd. Wanneer je het in je hoofd laat zitten
komt het er niet uit.
- Vertrouw op het proces. Soms is het fijn om een wazig en mistig proces door te maken tot het eindresultaat. Vrijheid zorgt voor meer ruimte en dus meer ruimte om ideeën te genereren.
-Zweven is niet altijd onrealistisch. Ik mag als ontwerper best iets mindere nuchtere houding aannemen. Soms is een idee niet gelijk realistisch, maar een idee dat geschetst is kan nog gevormd worden. Zie het als boetseren met klei.
-Schetsen is een kunst, het is iets wat je moet blijven doen. Op deze manier kan ik als ontwerper mijn vaardigheden verbeteren en meer variatie bieden. Creatieve technieken hiervoor inzetten brengt mij tot een hoger level qua brainstorms en dus meer perspectieven.
- Wil ik het onuitputtelijke energielevel behouden dan zou ik mijn teamleden moeten vertrouwen. Samen sta je sterker en je kan het niet allemaal alleen. Wanneer je vertelt met welke gedachten je dealt komt er begrip en vormt het een mooi onderdeel van het onderzoeksproces.
 

Lees meer van mijn ervaringen

Back to Top