Als grafisch vormgever houd ik mij natuurlijk het liefst bezig met het uiterlijk van een ontwerpoplossing. Het designen dus. Onderzoek doen was dan ook niet helemaal mijn ding. Zeg eerlijk van het woord 'literatuurstudie' worden ook niet heel veel mensen enthousiast. Tot ik ging nadenken over waar ik als ontwerper nou gelukkig van wordt. Dat is wanneer ik als ontwerper iets heb gemaakt dat ook echt functioneel is. Waarmee ik doel op dat de oplossing een vriendschap sluit met de werkelijkheid, vanuit verschillende perspectieven, behoeften en verlangens uit de reële context. En dit stukje besef heb ik gekregen door te lezen in het boek van Erika Hall. Het is een besef, die voor vele ontwerpers belangrijk kan zijn en daarom wil ik jullie dit graag toelichten. 
Doelstelling
Het inzien van hoe belangrijk het onderzoek is voor een ontwerpproces.
Onderzoek vormt de basis van mijn ontwerpproces
Het boek genaamd ‘Just enough research’ van Erika Hall, heeft mij overtuigd van het belang van het doen van onderzoek. Zonder goed onderzoek sta je namelijk nergens. Het openstellen van mijzelf als ontwerper en van mijn werk aan vreemden is zoals Erika benoemd 'best spannend'. Maar het opent voor mij als ontwerper wel een nieuwe wereld en dus een nieuwe kijk op een desbetreffende context. Want mijn blik op iets hoeft niet persé de manier te zijn van hoe het universum beweegt. Zo heb ik tijdens het doen van verschillende onderzoeken te maken gehad met mentale modellen die mij hebben doen verbazen. Om een voorbeeld te geven heb ik het mental model van een ontwerp team naast dat van het mental model van de eindgebruikers gezet. Zoals je ziet kwam dit niet met elkaar overeen. Iets wat getackeld had kunnen worden als er van tevoren onderzoek was gedaan.
De samenwerking tussen stakeholders en de ontwerper(s)
De samenwerking tussen de ontwerpers en de stakeholders is in mijn ogen goud waard. Dit heb ik in een eerder project ervaren, maar heeft de theorie uit het boek van Erika Hall mij doen bewijzen. Zonder stakeholders ben je nergens, want zonder hun kijk op de context weet je ook niet of jouw mentale model matcht met die van hen. Kortom, zonder die gesprekken weet je niet of wat jij wil oplossen wel echt nodig is en of dit mogelijk wel de juiste manier is om iets op te lossen.
In gesprek gaan met de stakeholders is dus enorm van belang. Niet alleen om empathie te creëren maar ook om gedachten, verlangens en behoeften van de eindgebruikers in kaart te brengen. Zonder stakeholders ben je als ontwerper domweg aan het designen. Je zult hierdoor nooit een vriendschap kunnen sluiten de oplossing en de werkelijkheid. Iets waar we dus als ontwerpers juist naar toe willen. Het maken van een functioneel product of dienst.
Een handige checklist voor de snappy researcher
Als designers willen we dus iets ontwerpen/ontwikkelen dat echte mensen aanspreekt en hun prioriteiten weerspiegelt. Hiervoor moet je representatieve gebruikers spreken en observeren. Om dit onderzoek goed uit te voeren is er een checklist samengesteld. Deze checklist is handig als houvast, zodat jij als ontwerper tijdens een interview het onderste uit de kan kan halen!
Niet alles wat het nieuws ons verteld is waarheid
In het boek heeft Erika Hall het ook over onderzoeken die we in het nieuws vaak zien terugkomen. Vanuit haar theorie heb ik geleerd hoe slecht deze onderzoeken vaak zijn. Zo mist dit vaak de context en worden er vaak zomaar een aantal percentages genoemd. Percentages die uit een enquête komen, maar die door de uitwerking van de enquête eigenlijk totaal niet representatief zijn. Kortom, deze onderzoeken zijn eigenlijk niet relevant. Het vertelt ons als lezers wel iets, maar of het echt klopt dat is niet bewezen. Kortom, niet alle berichten binnen het nieuws zijn even relevant wanneer je er iets dieper induikt.
Mijn geleerde lessen
- In de toekomst zal ik meer focus leggen op het doen van onderzoek. Voor mij als ontwerper is dit een basis voor het verdere proces. Daarnaast óók om ervoor te zorgen dat ik daadwerkelijk iets ga ontwerpen dat naast mooi ook iets is wat aansluit op de context en er dus toe doet.
-Kritischer worden op de bronnen die ik gebruik binnen mijn onderzoeken. Dit door dieper op de bron in te gaan en om in te zien of het daadwerkelijk wel een bron is die gebouwd is op echte en goede onderzoeksresultaten.
- Als ontwerper ben ik nergens zonder contact te leggen met mijn stakeholders. Zij beïnvloeden het proces op een positieve manier. Wel is het soms spannend om in contact te komen met de stakeholders. Over deze spanning wil ik mijzelf heenzetten, want de opbrengst is veel waardevoller wanneer ik ga ontwerpen in samenwerking met de stakeholders, dan zonder.

Lees meer van mijn ervaringen

Back to Top